FAQs

Hoe werkt een S.A. ?

Met betrekking tot de Algemene Vergadering en de controle van een BVBA, geldt dit ook voor SA.
SA wordt bestuurd door een raad van ten minste drie leden, benoemd voor een maximum van 6 jaar. Uitzonderlijk, als er slechts twee aandeelhouders, kan de raad van bestuur uit slechts twee bestuurders. In principe wordt het bedrijf vertegenwoordigd door de meerderheid van de raad van bestuur. De artikelen kunnen ook vaststellen dat ze goed worden vertegenwoordigd door bijvoorbeeld twee bestuurders, of zelfs door een beheerder. De Raad is een orgaan vergelijkbaar met de manager in een bedrijf SPRL.
Wanneer een rechtspersoon wordt benoemd als bestuurder of manager, is het orgaan van de rechtspersoon verplicht wijst onder haar bestuurders of werknemers, een persoon die als permanent vertegenwoordiger handelt. Het heeft dezelfde verantwoordelijkheid als directeur / manager in eigen naam.
De Raad van Bestuur kan worden ontslagen "zonder oorzaak advertentie." Dit betekent in feite dat uw mandaat op elk moment en zonder voorafgaande kennisgeving van een beslissing van de Algemene Vergadering met een gewone meerderheid kan worden herzien. De statuten kunnen niet worden gewijzigd. In plaats van een SPRL - die de figuur van "zaakvoerder" bijna onherroepelijke kent - het bestuur van een onderneming zijn minder geregeld in hun stoelen.

 
Naast het bestuur, kan een SA nog twee andere beheer:

De persoon die verantwoordelijk is voor het dagelijks beheer
De door de raad van bestuur aangestelde persoon, wordt meestal aangeduid met de "Managing Director" of soms als de "Directeur". Hij / zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse activiteiten van het bedrijf. Bijzondere bevoegdheden kunnen worden overgedragen aan derden. .
Het is mogelijk om beperkingen op de bevoegdheden van de raad, de "directeur" of het directiecomite te introduceren. Deze zijn echter niet bindend zijn voor derden (zelfs niet door een bekendmaking in het Belgisch Staatsblad bijlage).

De stuurgroep
De Raad van Bestuur kan een deel van zijn bevoegdheden overdragen aan een directiecomite. In de praktijk zal deze stuurgroep vooral neem de dagelijkse leiding van het bedrijf. Het formuleren van beleid en het toezicht van het uitvoerend comite worden daarom voorbehouden aan de Raad van Bestuur.
Een stuurgroep kan alleen worden gemaakt wanneer het wordt opgenomen in de statuten. Dit is nieuw sinds 2 augustus 2002. Bedrijven al werken met een stuurgroep moesten hun wetten met de wet aan te passen met 21 september 2003. Anders waren de commissies van ongeschikte beheer automatisch ingetrokken.
Als een lid van de stuurgroep heeft een tegenstrijdig belang, zullen wij een speciale procedure in te voeren. In het algemeen is de oprichting van een stuurgroep vond in zeer grote SA (zoals beursgenoteerde ondernemingen).

  • Hits: 943
Ga met ons mee op onze sociale netwerken
Abonneren op onze nieuwsbrief    Inschrijven

Contacteer ons

Wallonie : +32 (0)86 321 400
Brussel : +32 (0)2 895 32 97
Vlaanderen : +32 (0)2 895 32 97
Mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

30 jaar ervaring

30 jaar bestaan, 30 jaar ervaring, 30 jaar vooruitgang,...

Meer informatie