Nathalie Berleur Corrin staat samen met haar echtgenoot aan de leiding van het vastgoedbureau Cofim, een groep die op verschillende markten actief is, de klassieke, die van de verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed, de minder klassieke van overdracht en overname van bedrijven en handelsfondsen en tenslotte, de veel meer gespecialiseerde, van paarden- en landbouwvastgoed. Met alle ervaring die ze al heeft – een twintigtal jaren – heeft Nathalie Berleur Corrin ervoor gekozen terug te keren naar de universiteit waar zij de cursussen volgt van het Executive Programme in Real Estate (Solvay Business School) .
Cofim biedt zijn cliënteel paardeneigendommen aan met of zonder logement binnen een prijsgamma van ongeveer 499.000 euro tot… bijna 10 miljoen euro (zie hoger: een eigendom nabij Turnhout met “een indrukwekkende woning”). Maar het Brusselse vastgoedbureau heeft geopteerd voor een gediversifieerde benadering van de markt: hippische centra, maneges en andere professionele installaties vormen een aparte sectie. Ook daar starten de prijzen rond een half miljoen euro – en zelfs minder voor een kleine manege (395.000 euro) – en gaan tot 12 miljoen euro voor een hippisch centrum van internationaal niveau op een eigendom van 8 ha, volledig gewijd aan de competitie en aangepast voor de organisatie van wedstrijden (burelen, accommodatie, talrijke pistes).
Dit type vastgoed wordt “off market” onderhandeld, in de letterlijke zin van het woord, “buiten de markt” De “off market”- eigendommen worden immers niet bekend gemaakt naar het grote publiek toe. Er is geen publicatie in de pers of op internet. Het gaat om investeringsgoed waarbij verkopers en kopers in alle discretie met elkaar in contact worden gebracht door gespecialiseerde bemiddelaars. Of anders gezegd, het “off market” vastgoed wordt aangeboden op een gespecialiseerde, vertrouwelijke markt, waar enkel de “happy few” elkaar ontmoeten.
De liefhebber of professioneel die een paardenvastgoed zoekt, moet alle aspecten die de operatie met zich meebrengt, voor ogen hebben. Voor een nieuw project, de grondbelasting, de registratierechten, honoraria van de landmeter en de architect, eventuele sloopkosten, grondsondering en sanering, de uitgaven voor de aanpassing van het terrein, taksen en natuurlijk de aankoopprijs van het terrein zelf, “die varieert naargelang de ligging, maar ook naargelang de bestemming, stipt Nathalie Berleur aan”. Het is te zeggen de lokale planologische bepalingen, le Plan de Secteur (het Sectorplan) in Wallonië, het gewestelijk bestemmingsplan (GBP) in Brussel en het Gewestplan in Vlaanderen. Volgt u nog?
Je kan dus beter attent zijn. Maar, vervolgt Nathalie Berleur Corrin, “het belangrijkste op dit moment, is zich richten op de toekomst”. Vandaag een hedendaagse stalhouderij ontwerpen en realiseren, is rekening houden met duurzame ontwikkeling, nadenken over alle milieuaspecten en “meer in het algemeen, analyseren wat je wil doen met het oog op meer doeleinden, meer diensten, meer functionaliteit, etc.”. Een discours dat je ook hoort in het bedrijfsleven.
Dat is niet alles – verre van. En, nog eens, het is een alom aanwezige bezorgdheid: als de maatschappij waarin we leven (steeds meer) geconnecteerd is, “raakt het digitale ook de hippische sector. De stallen zijn ook geconnecteerd en dat is een goede zaak, zegt Nathalie Berleur Corrin, omdat de digitalisering een modern beleid toelaat, op afstand. Samengevat, men wint tijd op het globale beheer van de site, of het nu gaat om de ruiters, de paarden, de verzorgers, de eigenaars of de managers van de site. Een vereenvoudigd beheer opzetten, is meer rentabiliteit”. Alles is gezegd.