FAQs

Wat is SPRL Starter ?

De nieuwe Starter SPRL

Sinds enkele jaren is België overweegt de oprichting van een naamloze vennootschap met een beperkte aansprakelijkheid kapitaal, het ondernemerschap te bevorderen en om in het buitenland te vechten tegen de oprichting van een onderneming met de opening van een vestiging in België.

Om deze doelstellingen te bereiken, België creëerde de starter BVBA. Het is niet echt een nieuw soort samenleving, maar een variant op de klassieke BVBA, evenals een-persoons SPRL.
SPRL Starter kan ook de vorm aannemen van een maatschappelijk middenveld (bijvoorbeeld een arts die zijn carrière begon), of zijn one-man (wees voorzichtig, het zal echter de naam S-BVBA te houden).

Het doel van dit bedrijf is in staat te stellen zelfstandig te vergemakkelijken de start van hun bedrijf, is het belangrijk op te merken dat de S-BVBA is een tijdelijke variant SPRL.

Specificaties

SPRL-S onderscheidt zich van klassieke SPRL op het volgende:

a) niet kan worden gevormd door een of meer individuen;
Worden beschouwd als de grondleggers, alle personen die aandelen van de S-BVBA verwerven. In ieder geval, een overdracht van aandelen in een vennootschap is nietig. De enige manier voor een bedrijf om een ​​lid van een S-BVBA geworden is om deel te nemen aan een kapitaalverhoging te verhogen ten minste € 18.550 en transformatie in de klassieke SPRL.

b) de oprichters niet aandeelhouders of leden tot meer dan 5% van de stemrechten) van een andere naamloze vennootschap (SA-SPRL-SCRL-SCA-SE) verantwoordelijkheid. Deze beperking geldt voor zowel de oprichters en alle andere partners die het nemen van aandelen in de vennootschap na de grondwet.

c) het bedrijf kan niet in het bezit het equivalent van vijf voltijdse equivalenten werknemers.

d) het maatschappelijk kapitaal moet lager zijn dan € 18.550 zijn. Het minimumkapitaal van een euro en een maximum van € 18.549. In tegenstelling tot conventionele SPRL, mag geen bankafschrift voorafgaand worden voorgelegd aan de notaris om de vorming en het vrijkomen van een minimumkapitaal moet plaatsvinden.
Het kapitaal kan ook worden gemaakt in natura. In dit geval zal het gaan door een boekhouder of een accountant. Geen kapitaalvermindering kan plaatsvinden.

e) de financiële terugkeer naar de notaris moeten worden opgesteld met de hulp van een registeraccountant. Het zal met name:

een beschrijving van het bedrijf
een geprojecteerde balans
een kasstroomoverzicht
een winst-en verliesrekening
f) alle officiële documenten (facturen, website, brieven, ...) zal worden hervat vermelden STARTER. De officiële afkorting is SPRL-S (Nederlands S-NV).

Tijdelijk statuut

De wetgever te beperken in de tijd van het gebruik van S-BVBA. Deze status kan alleen worden gehandhaafd gedurende 5 jaar.
Onder deze periode, of wanneer een van de fundamentele voorwaarden niet is voldaan, zal de grondwet veranderen en vergroten het kapitaal van de vennootschap tot het wettelijke minimum voor de BVBA is € 18.550.
Aan de kapitaalverhoging met betrekking tot de transformatie SPRL te verlichten, moet de jaarlijkse algemene vergadering van een belasting op de netto winst van ten minste een kwart zijn en invloed hebben op de vorming van een reservefonds totdat de reserve heeft niet het verschil tussen € 18.550 en de hoofdstad van de S-BVBA bereikt.

Verantwoordelijkheid van de oprichters en partners

1) De aansprakelijkheid van de oprichters faillissement (eerste drie jaar)
De oprichters zijn verantwoordelijk voor de schulden van de onderneming in geval van faillissement binnen drie jaar van de grondwet als het eigen vermogen en achtergestelde middelen waren in de grondwet, duidelijk onvoldoende om de normale uitoefening van de voorgestelde activiteiten te waarborgen gedurende ten minste twee jaar.

2) De aansprakelijkheid van de partners na drie jaar
De wetgever heeft een specifieke verantwoordelijkheid tussen het einde van het derde jaar en de tijd van transformatie SPRL (maximaal binnen 5 jaar van de Grondwet) verstrekt.
Na het verstrijken van een periode van drie jaar na de grondwet, de partners zijn hoofdelijk aansprakelijk voor belanghebbenden van het potentiaalverschil tussen het minimumkapitaal van een gewone BVBA (dus € 18.550) en de hoofdsom van de S-BVBA.

3) De aansprakelijkheid voor investeringen in andere bedrijven

de stichter van een SPRL-S wordt lid van een andere S-BVBA. In dit geval, het automatisch wordt hoofdelijk aansprakelijk voor de verbintenissen van de tweede S-BVBA. Kan niet in verband worden gebracht in twee S-BVBA tegelijk.
de oprichter van een S-BVBA zal ook hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld indien de aanvrager op het moment van de vorming van de S-BVBA of na haar oprichting, heeft het een belang in een andere vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA a, SA SCRL SCA, SE) die ten minste 5% van de stemrechten van die vennootschap.
Bestuur van de vennootschap

Net als de oprichters en partners moeten individuen, moet het runnen van een S-BVBA worden toevertrouwd aan een of meer personen, al dan niet gepaard.

  • Hits: 1922
Ga met ons mee op onze sociale netwerken
Abonneren op onze nieuwsbrief    Inschrijven

Contacteer ons

Wallonie : +32 (0)86 321 400
Brussel : +32 (0)2 895 32 97
Vlaanderen : +32 (0)2 895 32 97
Mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

30 jaar ervaring

30 jaar bestaan, 30 jaar ervaring, 30 jaar vooruitgang,...

Meer informatie